180 dönümlük alanda gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük gastronomi festivali olan 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, üç gün boyunca yurtiçi ve yurtdışından 667 bin ziyaretçi ağırladı. Kentin tüm dinamiklerinin birlik ve beraberlik içinde çalışarak hayat verdiği festival, üç gün boyunca Adana ekonomisine ciddi katkı sundu. Birbirinden farklı yüzlerce ürün ve lezzetin sunulduğu festivalde, 261.500 kg et, 196.800 litre şalgam tüketildi. Hem ziyaretçi hem de tüketim anlamında rekorları alt üst eden festival, bir kez daha kent ekonomisine katkısını da gözler önüne serdi.
Yaşayan şehir Adana
Son yıllarda birbiri ardına yapılan, hatta aynı tarihlerde çakışan gastronomi festivalleri furyası yaşanıyor. Gastronomi festivallerinin öncelikli amacı kent mutfağını tanıtmak ve gastronomik değerlerine katkıda bulunmak elbette… Sonrasında ise kente yerli ve yabancı turistleri çekebilmek, kentin eknomisine katkı sağlamak, kentte yaşayanların kent esnafıyla bir araya getirerek kentin yeme-içme dünyasına ivme kazandırmak gibi başlıklar sayılabilir. Bu anlamda pek çok festival amacına farklı ölçülerde ulaşıyor. Ama Adana festival içeriği, yerli ve yabancı misafir katılımı, kent halkının ilgisi, esnafın heyecanı, kurum-kuruluş ve STK’ların özverili çalışmaları ve daha birçok nedenle festival coşkusunu üst düzeyde yaşıyor. Ancak tüm bu nedenlerin yanında öyle bir şey var ki, Adana Lezzet Festivali’ne de o coşkuyu veren, Adana’nın kendisi… Çünkü Adana ‘yaşayan’ bir şehir ve Adana halkının enerjisi, tüm çabaların karşılık bulmasına olanak veriyor. Dolayısıyla bu yıl da Uluslararası Adana Lezzet Festivali, ülke ve dünya gündemine oturdu. Tamamen Adanalılık ruhuyla bir araya gelen kentin tüm dinamikleri festival coşkusuna ortak oldu.
İçeriği ve çeşitliliğiyle fark yaratıyor
50’yi aşkın yerli ve yabancı şef ile gastronomi dünyasına yön veren 200 konuğun ve lezzet meraklılarının da coşkusuna ortak olduğu Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 667 bin ziyaretçiye ulaşarak, üç gün boyunca gastronomi şöleni yaşattı. Birbirinden önemli isimlerin gastronomi konferansları, paneller ve workshop’larla ziyaretçiler ve gastronomi öğrencileriyle buluştuğu festivalde, detaylar titizlik, bu yıl festivalin daha da üzerine koymasına neden oldu. Çeşit çeşit lezzetlerle, renkli etkinliklerle bol bol eğlenen Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, yeni tatlar keşfederek, keyifli zaman geçirdiler. Sadece bölgeden ve ülkemizden değil, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen misafirler, üç gün boyunca Adana’da hem Adana’nın muhteşem güzelliklerini keşfetti hem de Adana’nın yöresel lezzetlerini doya doya tattılar.
Kente katkısı büyük
Bu yıl ‘Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak’ temasıyla yapılan Adana Lezzet Festivali’nde, kente özgü Adana Kebabı, analıkızlı çorbası, mumbar ve şırdan dolması gibi lezzetlerin de aralarında bulunduğu tam 140 çeşit yemek, yerli ve yabancı turistlere tanıtıldı. Adana’ya ciddi ekonomik katkısı olan, şehir ekonomisine geçtiğimiz yıl 150 milyon TL katkı sağlayan festivalin, bu yıl kent ekonomisine tam iki kat gelir sağladığı öngörülüyor. Sadece festival alanında 261.500 kg et, 196.800 litre şalgam tüketilirken kentte istihdamı arttıran ve ekonomik bir hareketlilik sunan festival, bu yıl da esnafın yüzünü güldürdü. Bu anlamda Adana Lezzet Festivali, festivale harcanan paranın karşılığını alma konusunda da önemli bir fark yaratıyor.
Tüm gözler Adanada’ydı
Adana gastronomisini tanıtmak ve dünya gastronomi turizminden pay almayı amaçlayan Adana, bu sene 6’ncısını gerçekleştirdiği festival ile önemli bir tanıtım çalışmasını da gerçekleştirmiş oldu. Üç gün boyunca yerli ve yabancı basın kuruluşlarının haberlerine yer verdiği ayrıca sosyal medya fenomenlerinin de paylaşımı ile üç gün boyunca Türkiye gündemine oturan Adana Lezzet Festivali, çok ciddi bir algı yarattı. Festival, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir Sahrap Soysal, Arda Türkmen gibi gastronomi dünyasının yıldızlarını da ağırlarken, bu sene festival kapsamında Adana’ya gelen ünlü tarihçi İlber Ortaylı da dikkatlerin bölgeye çekilmesinde etkili oldu.