Antalya’nın Alanya ilçesinde bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali, 27 Mayıs 2022 günü kortej yürüyüşüyle başladı. Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ilçedeki yabancı dernek temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla Atatürk anıtı önünden başlayan yürüyüş, Rıhtım Caddesi Şelale Meydanı’na kadar devam etti. Yörük göçünü tasvir etmek için bazı vatandaşların deve üzerinde yöresel kıyafetlerle katıldığı yürüyüşte, yabancı ülkelerdeki kardeş şehirlerden gelen heyetler, okulların halkoyunu, gösteri grupları ve mehteran takımı yer aldı. Kortej yürüyüşü, Alanya halkı, yerli ve yabancı misafirler tarafından ilgiyle takip edildi.
“Gastronomi ile öne çıkan bir turizm destinasyonu olduk”
Alanya İskele Şelale önünde yürüyüş tamamlanırken, festival açılışı Şelale Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İlk olarak Ankara Devlet Opera ve Balesi solistleri 3 Anatolian Sopranos’un muhteşem konseri ile festivale start verildi. Ardından konuşan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bu yıl festivalin gastronomi teması ile düzenlendiğine dikkat çekerek, “Turizmin parlayan bir yıldızı olan Alanya’mız, son yıllarda alternatif turizm seçenekleri ile de marka değerini arttırmaktadır. Belediyemizin yürüttüğü Mutfak Mirası çalışmalarıyla Alanya’mız, gastronomi turizminde de öne çıkan bir turizm destinasyonu olmuştur. Alanya gastronomi turizmi çalışmaları kapsamında Alanya Kale’mizde restore ederek ülke ve kent turizmine kazandırdığımız Mutfak Kültür Evi’mizi festival boyunca ziyaret edebilir, geçmişten günümüze mutfak kültürümüzle ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Alanya’mızın yöresel değerlerini, el sanatları ürünleri sergilediğimiz kültür-sanat ve yöremiz mutfağının eşsiz örneklerini beğeninize sunduğumuz yeme-içme stantlarımız İskele Meydanı’nda üç gün boyunca ziyaretçilerimizin hizmetinde olacaktır” diye konuştu.
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer ise yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, Alanya’nın turizmi, tarımı, kültürü ile bölgenin ve ülkenin önemli destinasyonu olduğunu söyledi.
Açılışın ardından Başkan Yücel vatandaşlarla birlikte stantları gezdi. Stantlarda satış yapan vatandaşlara iyi dileklerini ileten Başkan Yücel, Yörük Çadırı’nı da ziyaret etti. Yörük Çadırı’nda protokol üyeleri ile birlikte gezen Başkan Yücel, vatandaşları üç gün boyunca açık kalacak olan stantlara ve festivale davet etti.
Alanya mutfak kültürü ön planda
Ana teması “Tarihi Lezzetlerin Doğuşu” olan festivale, Alanya lezzetleri damga vurdu. Alanya mutfağından lezzetler, festival alanındaki stantlarda yerli ve yabancı misafirlerle buluştu. Alanya pişisi, fıstıklı limonata, kaşık helvası vb. tatlar, ziyaretçilerin beğenisini kazanırken, Lifos Gastronomi Alanı’nda tropikal meyveler, Alanya lezzetleri ve yöreye ait gastronomik bilgiler sunumlarla ve workshop’larla katlımcılara tanıtıldı. Ayrıca Alanya Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete sokulan, kale içerisindeki Yemek Müzesi de festival boyunca ziyaretçilerin Alanya mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olmalarını sağladı. Hamur işlerinden sebzelere, et yemeklerinden tatlılara kadar Alanya mutfağı lezzetlerinin yer aldığı Alanya Yöresel Lezzetler kitabı da festival süresince ziyaretçilere tanıtıldı.
Coğtrafi İşaretli ‘Gülüklü çorba’
Alanya’nın Coğrafi İşaretli ürünü Gülüklü Çorba’nın yarışması da ikinci gününde festivalde yoğun ilgiyle izlendi. 33 profesyonel otel şefinin katıldığı yarışmada Gülüklü çorbalar; geleneksel tarife sadık kalınması, lezzet ve sunum açısından değerlendirildi. Yemek yazarı ve TV yemek programlarıyla tanınan Elif Korkmazel sunuculuğunda gerçekleşen yarışmada yemek yazarı TV programcısı Sahrap Soysal, ünlü şef Özlem Mekik, Alanya İlçe Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, Tarihçi Yazar Oğuz Korum, Alanya’nın sevilen öğretmeni araştırmacı yazar Haşim Yetkin, Polen Gıda işletmecisi Özgür Altun, Yalçınlar Otel Ekipmanları işletmecisi Zeki Korkmaz jüri olarak yer aldı.
Hem göze hem damağa hitap eden nefis çorbalar arasından seçim yapmakta zorlanan jürinin değerlendirmesi sonucunda Hatice Özböke birinci, Nezir Şirin ikinci, Şükran Zafer üçüncü olurken, Mutfak Mirası Özel Ödülü’nü Yüksel Tuncer‘in kazandı. Mutfak Mirası Projesi ile geleneksel lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması, Alanya turizminde gastronominin de yer alması ve Alanya’nın lezzetlerinin tüm dünyaya tanıtılması amacı ile Alanya Belediyesi, dereceye girenleri ödüllendirdi.
Yarışmada birinci olan Hatice Özböke, festivalin üçüncü günü ziyaretçilere Gülüklü çorba workshop’u yaparak, çorbasını katılımcılara tattırdı.
Etkinliklerle dolu üç gün
Festival, yarışmalar, gösteriler, temalı çalışmalar, gastronomi çalışmaları, sergiler ve konserlerle devam etti. Eserlerini mitolojiden esinlenerek ortaya çıkaran ve mitolojik kahramanlara fırçasıyla yeni anlamlar kazandıran Şair–Ressam Can Emre Dağ, festival kapsamında Kızılkule’de bir resim sergisi açtı. Festival alanında bulunan Yörük Çadırında canlı resimler de yapan Can Emre Dağ’ın 85 eserinin yer aldığı “Saklı Bahçe” sergisi, 6 Haziran’a kadar Kızılkule’de ziyaretçilerini bekliyor olacak. Sanatseverler sergiyi ücretsiz ziyaret edebilecek. Öte yandan, folklor ve animasyon gösterileri, yerel müzik gruplarının mini konserleri festivale renk kattı.
Vatandaşlar konserlerle coştu
Üç gün süren festivalde Alanyalılar ve ziyaretçiler, akşam konserleriyle doyasıya eğlendiler. Festivalin ilk gününde Onur Kırış ve ardından Seda Sayan sahne alırken, ikinci gününde Serhan Sokulgan ve sevilen sesiyle herkesin gönlünde taht kuran Fettah Can sevenleriyle buluştu. Son gün ise sevilen isim Faruk Sabancı ile muhteşem sesi ve sahne performansıyla Zeynep Bastık, 20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin kapanış konserini verdiler.