Food Mood Magazine

Michelin Yıldızı alan Türk şef Ahmet Dede, Food Mood Magazine’e konuştu!

Beş yıldır İrlanda’nın batısında bir kasaba olan Cork-Baltimore’da yaşayan Türk şef Ahmet Dede, 2020 Mart ayında açmayı planladığı Baltimore’daki ‘dede’ restoranını yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Haziran 2020’de açabilmişti. Öncesinde yine aynı kasabada farklı konseptteki bir restoranda üç yıl baş aşçılık yapan Ahmet Dede, 2018 yılında da şef olarak Michelin Yıldızı almaya hak kazanmıştı.

Sevinçle karşılandı

Haziran’dan bu yana İrlanda’da yenilikçi Türk lezzetleri sunan ve kısa sürede İrlandalıların gönlünü fetheden şef Ahmet Dede,  dün akşam Londra’da dijital ortamda düzenlenen ‘Michelin Guide 2021 Büyük Britanya ve İrlanda Michelin Yıldızları’ ödül töreninde bir Michelin Yıldızı’nın sahibi oldu. Törende İngiltere ve İrlanda’da toplam beş Michelin Yıldızı dağıtıldı. Şef Ahmet Dede’nin restoranı ‘dede’nin de bunlardan biri olması, ülkemizde de büyük sevinçle karşılandı.

Heyecan dolu anlar

Michelin Yıldızı ile Türk mutfağı adına da önemli bir başarıya imza atan Dede, Food Mood Magazine yaptığı açıklamada duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Michelin beni daha önceden tanıyordu zaten. Kendi restoranımı açınca da Kasım ayında gelip yemeklerini yediler. Tabii ‘Biz Michelin’deniz’ demediler. Farklı lezzetler, farklı yemekler ama  Michelin için standartlar yine aynıydı ‘dede’de. O yüzden hiç düşünmeden verdiklerini düşünüyorum, bekliyordum yani. Tören Londra’da dijital ortamda yapılırken, ben ailemle birlikte Kuşadası’nda izledim. Her ne kadar son aylarda bu konuyu düşünmemeye çalışsam da gün yaklaştıkça bir heyecan sardı tabii. İsmim açıklanınca büyük sevinç yaşadım, ailemle birlikte bunu paylaşmam da ayrı bir gurur oldu.”

“Bekliyordum ama yine de heyecanlandım”

Michelin standartlarına uygun olduğundan emin olduğunu ve içinin rahat olduğunu ifade eden Ahmet Dede, bu Michelin Yıldızı’nın 2018’dekinden daha anlamlı olduğunu belirterek, şunları ekledi: “Kendi restoranım, kendi mutfağım… ‘dede’de ülkemin mutfağını temsil ediyorum, bu da ayrı bir gurur kaynağı benim için. Emeklerimin karşılığını almak gerçekten güzel. Beni ve ‘dede’yi güzel gelecek bekliyor. Bu başarının üzerine biz, yenilikler yapacağız elbette. Yeni yatırımlar, yeni lezzetlerle bu başarıyı daha ileriye taşıyacağız. Yaşım genç ve hedefleri olan bir insanım. Mütevazi bir şeklide hedeflerime ilerleyeceğim. Rehabete kapılmadan, güzel şeyler yapacağıma inanıyorum, kendimi ve Türk mutfağını tanıtmak adına…”

Michelin’dan Ahmet Dede açıklaması

Ahmet Dede ve ‘dede’ restoranı yıldızla taçlandıran Michelin Guide ise Dede için şu ifadeleri kullandı: “Türkiye doğumlu Şef Ahmet Dede, Baltimore’un sahil kasabasında kendisine bir yuva kurdu. Kasabalılar da ona kalbini açtı. Dede, güvenilir bir yerel tedarik ağına ve arkadaşlara sahip. Yemekler minimum atık yaklaşımıyla yapılıyor ve orijinal yemekler Dede’nin Türk geçmişiyle yorumlanıyor. Restoran sakin ve modern bir görünüme sahip. Ayrıca arkada barbekü için ayrılmış güzel bir teras da bulunuyor.”

İrlanda’da Türk lezzetleri

Şef Ahmet Dede, Haziran ayında açtığı ‘dede’ restoranında daha önce Michelin Yıldızı aldığı stilden çok farklı bir konsept sunuyor. ‘dede’de, sadece o bölgenin taze ve mevsimsel ürünlerini kullanan Şef, bu ürünleri Türk mutfağı etkisiyle yeni bir kimliğe büründürüyor. Bu bakış açısıyla da kısa sürede başarıya ulaşan Dede, farklı konseptiyle Türk mutfağını Avrupa’da temsil en iyi şekilde temsil ediyor.  Yeni restoranıyla kökenlerine inmeyi hedeflediğini belirten Ahmet Dede, “Restoranımızdaki ürünlerin hemen hepsi yerel çiftlik, tarım ve deniz ürünleri. Bunun yanında Türkiye’den ürünler geliyor; annemin salçası, tarhanası veya baharatlar vs. Istakozdan kebap yapıyorum örneğin. Hem Türkiye hem İrlanda’nın tarihiyle harmanlanmış bir yemek. Baklava açıyoruz Türkiye’den ürünlerle ama farklı tabi. Fındık dondurmasıyla ve çam ağacının aromasıyla balı, kaymağı karıştırıp hazırladığımız sosla sunuyoruz baklavayı örneğin. Küçük küçük ev mantısı yapıyoruz yine ülkemizin mutfağından; nar ekşili, badem ve sarımsak kıtır ile… Bilinen lezzetler ama çok farklı yorumlar tabii. ancak sonuçta baklava veya mantı tadı oluyorsunuz yine özünde…”