Mutfakta Umut Var (MUV) projesi kapsamında bu sene meslek edindirme kursunu tamamlayan 348 geçici koruma altındaki Suriyeli ve Türk vatandaşı bugün mezun oldu.
Türkiye genelinde dokuz ilde gerçekleştirilen proje,özellikle konuk ağırlama sektöründe iş bulma konusunda hali hazırdazorluk çeken kişilerin, düzenli gelir elde edebilmeleri için iş olanaklarının iyileştirilmesini amaçlıyor.
Katılımcıların yarısından fazlasını kadınların oluşturduğu meslek edindirme kursundan mezun olanlar, Aşçı Çıraklığı Sertifikalarını alarak uygulamalı eğitim programınabaşlamaya hak kazandı. Sertifika töreni Ankara Atatürk Meslekî ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde düzenlendi.
Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere yedi ilde başlayan Mutfakta Umut Varprojesi, Hatay ve Mersin’in de eklenmesiyle dokuz ilde devam ediyor.Uygulamalı eğitim için restoran, kafe ve otellerden oluşan toplam 55 iş yeri projede gönüllü yer alarak mutfaklarını öğrencilere açtı. Birinci grup mezunlarından 47 kişi, şimdiden iş teklifi alarak mutfaklarda profesyonel olarak çalışmaya hazırlanıyor.
Proje, Kore Cumhuriyeti ve Norveç’in katkılarıyla Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),Mardin’de faaliyet gösteren Şükraan Derneği ortaklığındaveAK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın hamiliğinde yürütülüyor.
Mutfakta Umut Var projesinde ocak ayından bu yana 22 binden fazla başvuru aldıklarını belirten Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, “Bu durum, projenin ne denli ihtiyaca yönelik bir içeriğe sahip olduğunu gösterdi. Bu yoğun ilginin neticesinde Hatay ve Mersin’i de dahil ederek projenin kapsamını dokuz ile çıkarttık ve ileride projenin kapsamını daha da genişletmeyi amaçlıyoruz. Kovid-19 pandemisi başlar başlamaz hızlı bir planlamayla altyapımızı düzenleyerek eğitimlerimizi online platforma taşıdık ve eğitimlerin aksamadan ilerlemesini sağladık. Koronavirüs sürecinin olumsuz etkilerine rağmen bakanlıklarımızın yoğun desteğiyle projemizi planlarımız doğrultusunda sürdürmeyi başardık ” dedi.
Üçüncü dönem eğitimleri için de başvuru süreci başlayan MUV’un önümüzdeki senelerde,edindiği meslekle gelir elde etmek isteyen yüzlerce yetişkine ulaşması için daha da yaygınlaşması amaçlanıyor. 2020 sonuna kadar toplam 600 öğrencinin sertifika alması ve uygulama eğitimini tamamlaması hedefleniyor. Uzun vadede ise projeye farklı mesleki eğitimlerineklenmesi de söz konusu olabilir.
Ankara’da düzenlenen sertifika töreninde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mutfakta Umut Var projesinde, mesleki ve teknik eğitimler ile uygulamalı eğitim programlarının bir arada olmasınınbu alanda ilk ve önemli bir model ortaya koyduğunu söyledi. Bölünmez Çankırı sözlerine şöyle devam etti; ‘‘Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere yedi ilde başlayan, Hatay ve Mersin’in de eklenmesiyle dokuz ilde devam eden Mutfakta Umut Var projemizde; gastronomi faaliyetini sosyal faydaya dönüştürme misyonuyla, turizm alanında ara eleman katkısı sağlamak ve kalifiye eleman açığını kapatmak amacı güderek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış “Aşçı Çıraklığı” sertifikası vermek üzere iki ayaklı bir uygulama modeli benimsemiş bulunuyoruz. Üç aylık mesleki eğitim ve bu eğitimi tamamlayan tüm katılımcılar için İŞKUR’un koordinasyonluğunda partner otel, restoran veya kafelerde gerçekleştirilen işbaşı eğitimlerle tecrübe sahibi oluyorlar. Bu alandaki çalışmamızla bir ilki başararak yeni bir model ortaya koymuş olduk. Bu süre zarfında tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 salgını nedeniyle yaşayabileceğimiz tüm problemleri ele alıp iş birliği yaptığımız kurum ve kuruluşların öngörü ve desteğiyle çözümlerimizi ürettik. Aldığımız önlem ve tedbirler kapsamında eğitimlerimizi aksama yaşamaksızın devam ettirdik. Dezavantajlı insanlarımızın hayatlarını gastronomi perspektifinden ele alarak gıdanın dönüştürücü gücü ile sürdürülebilir ekonomiler oluşturmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’’
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Bekir Aktürk ise konuşmasında şunları ifade etti: “İŞKUR olarak 2019 yılından itibaren, aşçılık alanındaki mesleki eğitimler sonrasında yararlanıcıların işletmelerde çalışarak deneyim sahibi olmaları amacıyla Uygulamalı Eğitim Programlarını hayata geçirdik. Projenin ikinci fazında ise; Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerimizde 3’er aylık programlarla 3 grup halinde toplam 600 kişinin programlardan faydalanmasını hedeflemekteyiz.”
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu,“Toplumların geleceğinin eğitimle şekilleneceği göz önünde bulundurulduğunda Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizler her geçen gün çok daha büyük atılımlar ve hamlelerde bulunmaktayız. Daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız.Bu çerçevede, ekonomik ve sosyal kalkınmada kilit rol oynayan mesleki ve teknik eğitimi, her geçen gün biraz daha ileriye götürmek için sahip olduğumuz güç ve birikimi paydaşlarımızla birleştirmemiz bizim için çok önemlidir.Mutfakta Umut Var Mesleki ve İşbaşı Eğitim Projesi kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Mardin, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Mersin illerinde şu ana kadar 348 kişi genel müdürlüğümüze bağlı okullarımızda görev yapan Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğretmenleri tarafından verilen üç aylık uygulamalı mesleki eğitimi ile “Aşçı Çırağı” sertifikası almışlardır. Bu sertifikaya sahip tüm katılımcılar İŞKUR’un koordinasyonunda üç aylık uygulamalı eğitimi alarak yiyecek içecek sektöründe iş hayatına kazandırılmıştır. İlerleyen süreçte il sayısını artırarak projenin 2021 yılında da devam etmesini ve meslek sahibi olmak isteyenleri meslek edindirerek çalışan bireyler haline getirmeyi umuyoruz” dedi.
T.C. Millî Eğitim BakanlığıHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük,”Genel Müdürlük olarak sosyal ortaklarımız ile kursiyerlerimizin meslekî, sosyal ve kültürel becerilerinin geliştirilmesi ile istihdam edilebilir seviyeye getirilmesi amacıyla çeşitli projeler yürütüyoruz.Bu çerçevede toplumumuzun temeli olan aile, ailenin temel taşı olan kadınlarımızın istihdamı ve becerilerinin geliştirilmesi Bakanlığımızın önceliklerindendir.Kore Hükümeti ve Norveç tarafından fonlananMutfakta Umut Var Projesi de bu projelerimizden biri. “Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımız arasında oldukça rağbet gören, “Aşçı Çıraklığı” kurs programımızla bu projeye katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Eğitim devam ederken maddi destek de sağlanıyor
Mutfakta Umut Var projesi gastronomiyi profesyonel bir meslek olarak edinmek isteyenler için yüksek nitelikte eğitim, ekonomik destek ve yol gösterici kariyer planlaması konusunda geniş bir içeriğe sahip.Projenin, meslekî ve uygulamalı eğitim programlarıyla gelir sağlama ve iş fırsatları yaratma açısından da oldukça önemli olan konuk ağırlama sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde de önemli bir rolü var.
İhtiyaç sahibi bireylerin sürdürülebilir iş sahibi olmalarını kolaylaştırmayı ve eğitimin gerçekleştiği bölgelerdeyerel ekonominin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan Mutfakta Umur Var projesine Kore Cumhuriyeti ve Norveç’in katkılarıylaiki yıllık fon sağlanıyor.
Üç aylık meslekî ve teknik eğitimin ardından üç aylık uygulamalı eğitimin programının da yer aldığı proje kapsamında hem Türk vatandaşları hem de geçici koruma altındaki katılımcılareğitime devam ederken altı ay süreyle finansal destek sağlanıyor. Eğitim kapsamında iş bulma konusunda özgeçmiş hazırlama, mülakat koçluğu, iş arama ve çalışma izinleri için rehber olacak eğitimler de veriliyor.
Mutfakta Umut Var projesi yerel ekonomiye katkı sağlıyor
Mardin’de başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı grupların yapmayı en iyi bildikleri işlerden sürdürülebilir gelir elde etmesi için geliştirdiği projelerle Türkiye’de sosyal gastronominin öncü isimlerinden olan ve Şükraan Derneği adına konuşan şef Ebru Baybara Demir “Mutfakta Umut Var projesiyle teknik, uygulama ve kariyer planlama adımlarının bir arada bulunduğu üstün bir gastronomi eğitiminin, katılımcıların hayatlarında yarattığı değişikliği yakından gördük. Bu proje, bölge insanlarımızın sürdürülebilir gelir elde etmesini sağlıyor ve yerel ekonomiye katkısıyla topraktan tabağa her adımda fayda yaratıyor. Şükraan Derneği olarak bu faydanın bir parçası olmak mutluluk verici” dedi.
Mutfakta Umut Var projesinin uygulandığı illerde ayrıca gastronomi ve turizm eğitimi verilen meslek liselerinin mevcut mutfak koşullarının iyileştirilmesi konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda bugüne kadar 9 ilde, 9 okulda 500 adete yakın mutfak ekipmanı yenilenerek öğrencilerin kullanımına sunuldu. Bunun yanı sıra meslekî ve teknik eğitim liselerinin öğretmelerine yönelik,iki farklı eğitimci eğitimi düzenlenerek bilgilerinin pekişmesi sağlandı. Türkiye genelinde ekipmanları yenilenen okullarda, eğitimci eğitimi alan öğretmenlerimizin her gün mesleğe hazırlanan on binlerce öğrenciye eğitim vermesiyle projenin etkisi daha da katlanıyor.