TUYED Başkanı Haluk Özsevim, “Türkiye’de Seyahat Alışkanlıklarının Değişimi ve Mobil Evlerin Turizm Ekosistemine Katkıları” başlığı altında Tiny House (Mobil Ev)’lerin turizmdeki yeri konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Villa-bungalov tatilini sevenler mobil evler alıp doğaya yerleşmeye başladı
TUYED Başkanı Haluk Özsevim, “Pandemi tüm yaşamı etkilerken ilk olarak seyahatleri de engelledi. Bu nedenle insanlar seyahat ve tatil kavramlarından uzak kaldılar. Ancak hem pandemi zamanı hem de sonrasında izole ve insanlardan uzak tatiller ilgi görmeye başladı. Villalar ve bungalov evler büyük rağbet gördü hatta bu tarzda olan işletmeler rekor sayıda misafir ağırladı. İnsanlardan uzak, doğa ile buluşmak isteyenler küçük mobil evler satın almaya başladı. Ayrıca bu tarz evlerden oluşan konaklama tesisleri de arttı. Doğa ile buluşmak ve minimal yaşam tarzı trend haline geldi. Betondan dört duvar arasında tatil yapmak istemeyenlerin sayısı da hızla artmakta. Doğa ile buluşmak özlemi konusunda pandemi bir milat oldu” dedi.
Sosyal medyanın da etkisi ile tatillerde doğaya yönelim hızlandı
Özsevim, “Mobil evler minimal yaşamı destekliyor. Sizi toprak ve doğa ile buluşturuyor. İnsanlar şehir hayatından ve beton yığınlarından sıkıldı. Bu nedenle beton yığınları arasında tatil yapmak istemeyenlerin sayısı artıyor. Burada sosyal medyaya da dikkat çekmek isterim. Sosyal medyada karavan, bungalov ve mobil evlerle ilgili çok fazla paylaşım var. Bu paylaşımlar da insanları tetikleyen en önemli unsurlar” dedi.
Doğada misafir olduğumuzu bilerek turizm yapılmalıdır
“Öncellikle mobil evler küçük yapılar olduğu için çok fazla yer kaplamıyor. Bu evleri kurmak veya yapmak için doğaya zarar vermiyorsunuz. Zaten bu evleri tercih edenler doğayı seven ve saygı gösteren insanlardır diye düşünüyorum. Bu nedenle bu evlerin doğa içinde olması gerekiyor. Amaç doğa ve toprakla buluşmaksa sürdürülebilirlik otomatikman kendisi geliyor. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor. İnsanoğlu istese de istemese de doğaya bir şekilde zarar veriyor. Turizm kontrollü yapılmadığı zaman yarardan çok zarar getirir. Aynı şey mobil evler için de geçerli. Mobil ev tercih ediyorsunuz diye doğa ve toprak sizin olmuyor. Geçici bir süreliğine kiralıyorsunuz. Belli çizgiler içinde ve kontrollü bir şekilde izin verilmeli” diye konuştu.
Anadolu turizmini canlandırmak için mobil evler iyi seçenek
Özsevim, “Turizm, Türkiye ekonomisi için çok önemli. Ciddi bir döviz girdisi, istihdam ve yerinde ihracat yapma imkanı veriyor. Türkiye’de turizm, ağırlıklı olarak sahil kesimlerinde yapılıyor. Sahillere olan aşırı ilgi büyük yatırımlara neden oldu. 500 odalı 1000 odalı oteller var. Bir otelde aynı anda 1500 kişi tatil yapıyor. Bodrum, Çeşme, Kemer, Alanya gibi turizm merkezlerinde yatırım ve insan yığılmaları oluşuyor. Bu durum da doğaya zarar verebiliyor. Kıyıdaki turizm merkezlerimiz üzerindeki yükü hafifletmemiz gerekiyor. Bunun için de farklı turizm yatırımlarına ihtiyaç var. Sadece kıyı şeridi değil turizm Anadolu içlerine yayılmalı. Mobil evler bu noktada önemli. Hem turizm hareketlerini yayıyorsunuz hem de yerel ekonomilere katkı sağlamış olursunuz. Milyonlarca dolarlık yatırım yapmak ve milyonlarca dolarlık riske girmeye de gerek yok” diyerek sözlerini noktaladı.
Mobil Ev Çalıştayı’nın ev sahipliğini yapan TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, panele katılımı ve turizm sektörü adına yaptığı değerli paylaşımlar ve çalıştaya sunduğu katkı için, TUYED Başkanı Haluk Özsevim’e bir hatıra plaketi de takdim etti.