Food Mood Magazine

Adana Lezzet Festivali yoğun ilgi gördü

Adana Lezzet Festivali, Adana halkının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından 285 bin kişiyi ağırladı. 51 konuşmacının yer aldığı festivalin Lezzet Sahnesi’nde ise 23 yerel, ulusal ve uluslararası şef, özel sahne sunumları ile Adana mutfağının lezzetlerini kendilerine has tarifleri ile yorumladı. Festivalde Adana’nın 100’den fazla yerel markası yöresel lezzetlerini ziyaretçilerle buluşturdu.

Şehrin ekonomisine 150 Milyon TL katkı sağladı

Turistlerin gecelik harcama tutarının 61 dolar olduğu 2020 verilerine göre bu oran Adana’da festival döneminde kişi başı yüzde 200 artış sağladı. 11 bin yatak kapasiteli Adana’da otellerin tamamının dolduğu festival döneminde Tarsus ve Mersin’de de doluluk oranlarında ciddi artış yaşandı.Adana’ya şehir dışından gelenlerin konaklama, yeme, içme ve alışveriş gibi aktivitelerle iki günde yaklaşık 1.100 TL harcama yaptığı, toplamda festival döneminde turist harcamasının 110.000.000 TL civarında Adana ekonomisine katkı sağladığı değerlendirildi. Adana’nın ikonik lezzeti Adana Kebap başta olmak üzere şehrin mutfağına ait lezzetlerin sunulduğu festivalde 35.000 kg et tüketildiği düşünüldüğünde festivalin kent ekonomisine katkısı yaklaşık 150.000.000 TL’lik oldu.

21 genç şef ustalık sertifikalarını aldı

Festivalin bu yılki ilklerinde genç şeflerin Adana kebabı ustalık eğitimi de yer alıyordu. Türkiye genelinde gastronomi ve mutfak sanatları fakültelerinde öğrenim gören 21 öğrenci katıldığı eğitimlerle tescilli Adana kebap ustası sertifikalarının sahibi oldu. Adana Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen eğitimlerde sertifikalarını alan genç şefler Adana mutfak gönüllüsü olarak meslek hayatlarına devam edecek.

Türkiye’nin ilk atıksız festivalinde 10 ton atık kaynağından dönüşüme gönderildi

Festivalin bu yılki önemli gündem konularından biri olarak ele alınan sürdürülebilir gelecek kapsamında, tüm atıklar kaynağında ayrıştırılarak dönüşüme gönderildi. Bu kapsamda toplanan 50 litre bitkisel yağ, 3 buçuk ton ambalaj atığı ve 10 ton evsel atık dönüşüme gönderildi. Festivalde toplanan plastik kapaklar ise Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) Hayata Kapak Olsun kampanyasına destek oldu. Festivalde toplanan çiğ sebze ve meyve atıkları ise Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir’in yürüttüğü “Yaşamı İyileştiriyoruz” projesinden alınan ilham ile komposta dönüştürülmek üzere Atıksız Şehir Adana – Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi için kullanıldı.  Festivalde toplanan çiğ sebze meyve atığıyla elde edilen kompost, tarım topraklarının iyileştirilmesi için çiftçilere ücretsiz verilmek üzere kullanılacak.

Festivalde fast food yemek kültürüne karşı alternatif olarak, “iyi, temiz ve adil gıda” mottosuyla geleneksel gıdanın tüketimine yoğunlaşan slowfood hareketi ilgi çeken konulardan biri oldu. Mutfak kültürü araştırmacısı Nilhan Aras moderatörlüğünde, Slow Food Adana Birliği Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Tarsus Birliği Lideri Yasmina Lokmanoğlu ve Slowfood Antakya Birliği Lideri Kenan Yurttagül geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumanın teşvik edilmesi üzerine önemli bilgileri paylaştı.

Sınırları aşan marka hikayeleri

Gıda mühendisi ve Akeolog Ahmet Uhri, festivalde Adana kebabının Hititlerden bu yana gelen izlerini sürerken, İtalyan ve aynı zamanda Adanalı olan tadımcı ve yazar Elvam Uysal Bottoni, yeni hasat zeytinyağı tadımını gerçekleştirdi. Yazar Prof. Dr. Özlem Kumrular’ın Leonardo da Vinci’nin beslenme alışkanlıklarını paylaştığı festival sahnesinde Minyatür ve performans sanatçısı Günseli Kato, Japonya’nın kutsanmış yiyecek ve geleneklerini renkli ve keyifli bir sunumla ziyaretçilerle paylaştı. Festival, Adana’nın sınırlarını aşan gastronomi markalarına da ağırladı.  Şeyda Taluk’un moderatörlüğü’nde 1995 yılından bu yana Türkiye’de bal sektöründeki lider markalardan biri olan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, seyyar tezgahtan börek imparatorluğu kuran Levent Börek’in kurucusu Levent Tamtürek ve 65 yılı aşan tarihiyle Madenci Kahve’nin yönetim kurulu üyesi Sedef Madenci markalarının sınır aşan hikayelerini paylaştı.

Adana gastronomisinde kadınlar

Festivalde bu yıl da Adana gastronomisindeki kadınların hikayeleri dikkat çekti. Ebru Köktürk Koralı moderatörlüğünde Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, Şef Bedia Gücüm, Adana Kadıneli üretim ve iş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış ve pandemi döneminde Adana’daki kadın üreticilerin el emeği ürünlerini e-ticaret sistemine taşıyarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlayan akademisyen ve yazar Kübra Yüzüncüyıl, Adana gastronomisinde kadınların yerini, çalışmalarını ve geleceklerini konuştu.

Sınırları aşan lezzet hikayeleri

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı, araştırmacı, gazeteci ve yazar Adnan Şahin Anadolu’nun Lezzet Ustaları temasıyla Konya’dan Lokmanhane Lokantası sahibi Harun Raşit Sönmez’in ve Diyarbakır’dan Hancı Et sahibi Şeyhumuz Doğan’ın, bulundukları şehirlere değer katan, şöhretleri sınırları aşan ve uğruna seyahate çıkılan sıra dışı lezzet ve başarı hikayelerini paylaştı. Restoran işletmecisi Ahmet Güzelyağdöken ise “Coğrafya Lezzettir “ temasıyla kıyı ege mutfağı kültürü ve lezzetleri hakkında bilgileri aktardı.

Festivalin son gününde havanın güzel olması ve Pazar günü olması nedeniyle Adanalılar ve şehir dışından gelen lezzet düşkünleri festival alanına akın etti. Büyük bir ilginin yaşandığı lezzet stantlarından, katılımcılar markalar da hayli memnundu.

Lokman Hekimin İzinde panelinde ise Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisi Melis Durasi moderatörlüğünde aromatik bitkilerin geçmişten günümüze kullanımı ve etkileri Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Halil Çakan, Özge Samancı ve Şef Melda Farimaz ile konuşuldu.

Atıksız şehir Adana

Bu yıl Türkiye’nin ilk atıksız festivali olma özelliğini de taşıyan 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında Atıksız Şehir Adana hedefi ile başlatılan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi’nin lansmanı da yapıldı. Sosyal gastronomi şefi ve girişimci Ebru Baybara Demir öncülüğünde başlayan proje kapsamında hem festivalden hem de pazaryerlerinden toplanan çiğ sebze ve meyve artıkları komposta dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesi için kullanılacak. Proje aynı zamanda Adana’da tarımsal üretime zarar veren Akdeniz sineği popülasyonunun azalmasını da sağlayacak.

Selanik’ten Adana’ya mutfak kültürü ziyaretçilerle buluştu

Festivalin son gününde de Lezzet Sahnesi birbirinden ünlü yerel ve ulusal şefi ağırladı. Adana’nın geçmişten günümüze farklı lezzetlerini Ayfer Yavi, Mehmet Yaşin, Deniz Şahin, Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Melih Demirel, Umut Karakuş, Asuman Kerkez aktarırken, Selanik’ten Adana’ya ortak yemek kültürümüzü yunan şefler Digas Stylianos, Lorentzos George, Michailidou Stavroula ve Koukoutinis Eleftherios lezzetli tariflerle ziyaretçiler için hazırladı.

 

adanalezzetfestivali.com.tr

Instagram: @adanalezzetfestivali