Food Mood Magazine

Araplar tahinli baklavayı, Avrupalılar şöbiyeti tercih ediyor

Dünyanın her yerine

Yurtdışına baklava yollayan Küşleme Kebaphan’ın sahibi Onur İbili, “Amerika, Katar, Suudi Arabistan, Almanya, Irak, İsviçre, Hollanda, Avusturya hatta Filipinler’e kadar dünyanın her yerine baklava yolluyoruz. Yakın ülkelere bir, uzak ülkelere ise iki iş günü içerisinde ulaşıyor” dedi. Yurtdışına yaşayan Türklerin yanı sıra artık yabancıların baklavaya olan ilgisinin arttığını belirten İbili, “Türklerin zaten ilgisi çoktu. Ama artık yabancılar da baklavamızı seviyor. Baklavanın ünü tüm dünyaya yayıldı” diye konuştu.

Ülkeye göre değişiyor

Ülkelere göre tercih edilen baklava çeşidinin farklı olduğunu aktaran İbili, “Fıstıklı ve cevizli en çok bilinen ve en sevilenler. Öte yandan, şekilleriyle de farklı olan baklavalardan kare, normal ve havuç dilim bunlardan öne çıkanlar. Tahinli ve tarçınlı baklava çeşitleri de yapıyoruz. Özellikle bizim özel yaptığımız tahinli baklava duyanı şaşırtan ancak tadına bakınca hayran bırakan bir lezzet. Yurtdışında yaşayan Türkler için fıstıklı ve cevizli baklava vazgeçilmez. Araplar ise tahinli baklavayı çok sevdi. Avrupa’nın tercihi ise şöbiyetten yana oluyor” ifadelerini kullandı.

Küşleme Kebaphan’ın sahibi Onur İbili

Evde de yapabilirsiniz

Onur İbili, evde tahinli baklava yapmak isteyenlere tarif de verdi: “15 kat altına, 15 kat üstüne baklava yufkası, 150 gr kaymak, 150 gr tahin, 200 gr ceviz, 300 gr sade yağ, şerbeti için de 600 gr şekere ihtiyacımız var. Tepsinin yağlanması ilk 15 kat hamur konulacak sonrasında kaymak, üzerine tahin, ceviz eklenecek. Sonra da üzerine 15 kat hamur konulacak. Ardında dilimlenip üzerine yağ dökülecek 180 derecede 40 dakika altı ve üzeri kızaracak şekilde pişirilecek. En sonunda tepsi sıcak olacak halde şerbeti dökülecek.”

www.kuslemekebaphan.com