Food Mood Magazine

Yanlış saklama yöntemleri evde ekmek israfını arttırıyor

Marketlerdeki satılan ekmeklere değinen Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, “Ekmek günlük üretilen, günlük tüketilen bir ürün. Raf ömrü en kısa olan gıda maddelerinden bir tanesi. Marketler üreticilerden ekmekleri günlük olarak temin ediyor. Temin ettikleri ekmekleri gerekli miktarda satamadıklarında fırıncıya iade ediyorlar. Fırıncılar ise bu ekmekleri bir şekilde hayvan dostları derneklere veriyor.  Ancak evde tüketilemeyen ekmeklerin israfı bilinçsizlikten kaynaklanıyor” diyor.

Pandemiyle birlikte evde ekmek israfının arttığına da dikkat çeken Yalçınkaya,  “Evde ekmek saklama konusunda ciddi bir bilinçsizlik var. İnsanlar ekmeği buzdolabında saklıyor. Halbuki ekmek buzdolabında saklanmaz. Eskiden evlerde ekmek dolapları olurdu, ekmek kutuları olurdu ve orada muhafaza edilirdi. Ancak son yıllarda pakette ekmek üreticilerinin yönlendirmeleri neticesinde ekmek, buzdolabında saklanan bir ürün haline getirildi. Ekmek en hızlı 2 dereceyle 8 derece arasında bayatlıyor. Yani ekmeğin hızlı bayatlamasını istiyorsak, ekmeği buzdolabına koymamız lazım” diye konuşuyor.

Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya

“Geliştirdikleri pişirme teknolojisi ile taze ekmek ve unlu mamullerin anında tüketime sunulmasını sağlayabildiklerini de ifade eden Yalçınkaya, şunları da ekliyor: “Bu teknoloji ile aynı ısıda ve aynı sürede çok farklı özelliklere sahip unlu mamuller pişirilebiliyor. Bu ülkemizde bir ilk, teknolojimiz ile unlu mamuller sektöründe yüzde 35 enerji verimliliği de sağlıyoruz. Böylelikle talep öncesinde pişirilerek vitrine koyulan ve satılamadığı için çöpe giden ürünler ortadan kalkıyor. Ayrıca sağladığı hammadde ve iş gücü tasarrufunun yanı sıra yılda 60 milyar dolar enerji ithalatında da 1,5 milyar dolar tasarruf sağlanacağı öngörülebilir. Yüksek teknoloji Fırıncılık ürünlerini dondurucumuzda muhafaza edip ihtiyacımız kadar pişirip tüketerek birlikte israfın önüne geçebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.