Food Mood Magazine

Gastronomi dünyasını 2024 yılında neler bekliyor?

2024 yılında gastronomi sektörünü nelerin beklediğini şu şekilde özetlemek mümkün…

“Gastronominin ve gastronomi turizminin yükselişi devam ederken deneyimi hafızalarda kalıcı bir hale getirebilen markalar öne çıkacak”

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, 2024 ile ilgili şunları söylüyor: “Lüks perakende markalarının beach club’lar, gece kulüpleri ve restoranlar ile marka iş birliktelikleri her geçen gün artıyor. Gastronominin ve gastronomi turizminin yükselişi devam ederken deneyimi hafızalarda kalıcı bir hale getirebilen markalar öne çıkacak diye düşünüyorum. Deneyimin kıymetini anlayan markaların müşterilerini kendilerine daha bağımlı hale getirmek ve nihayetinde tekrar tekrar ziyaret etme sayılarını arttırmak için iş birlikteliklerini güçlendireceklerini tahmin etmekteyim. Dünya turizm gelirleri içindeki gastronomi turizm payının yüzde 50’lere ulaşmaya çok yakın olduğunun gururunu yaşarken 2024 yılı ile birlikte gastronomi sektörünün tüm paydaşlarının konuya daha ciddi olarak eğilmelerinin ve birlikte hareket edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

“Fine dining sektörü 2024’te kendini yenileyecek ve kırılmayı göreceğiz”

Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen ise sektörle ilgili şunları aktarıyor: “Gastronomi dünyasında şu anda göründüğü kadarıyla lüks konseptler hakim. Nedir bu lüks konseptler? Daha çok dekorasyon, lezzetli yemek, deneyim menüsü olmadan, insanların beraberce görünürlük sağlayacağı yerler. Bunlar halihazırda devam edecek. Bunun yanında fine dining sektörü kendini yenileyecek ve bu kırılmayı önümüzdeki zamanlarda göreceğiz. Şu anda görünen iki durum var; lokal ürünler ve teknik konularda inovatif lezzetler arayan degüstasyon menüleri. Bu iki unsurun kabukları değişecek. Lokal ürünler; dünyanın her yerinde, Güney Amerika’dan Uzak Doğu’ya hatta İskandinav Bölgesi’nde dahi konuşuluyor. Belli bir süre sonra bu ürünlere herkesin ulaşılabilirliği olacak.”

“Michelin, Gault & Millau gibi ödüllerin yaygınlaşmasıyla fine-dine kanalı büyüme gösterecek”

Bu yıl fast casual, fine-dine kanalı ile sağlık ve zindelik segmentlerinin restoran pazarında büyüyeceğini belirten BigChefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli,  “Kültürel mirası yaşatmaya yönelik unutulmaya yüz tutmuş reçetelerin çağdaş bir formda ancak özünü de koruyarak menülere eklenmesi önümüzdeki dönemin yükselen trendlerinin başında gelecek. Sağlık ve çevre bilincinin artmasıyla birlikte, bitki bazlı menü seçeneklerinin popülerliği de artmaya devam edecek. Restoranlar yerel, mevsimsel ürünlere yer vermek için bölgedeki çiftlikler ve tedarikçilerle ortaklık kurmaya devam edecek. Yemek yemenin ötesinde benzersiz deneyimler günümüzde tüketiciler için en önemli öncelik olacak. Ebeveynler, çocuklar için yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış daha sağlıklı, küresel esintili yemekler arıyor. Çocuk menülerini modaya uygun ‘foodie’ seçeneklerle geliştirmek restoranları daha aile dostu hale getirecek” diyor.

OGGUSTO ‘2024 trend dosyaları’na https://www.oggusto.com/etiket/2024-trendleri adresinden ulaşabilirsiniz…