Food Mood Magazine

Özsüt’ten yeni konsept; Select

Özsüt’ün 1938 yılında İzmir Kemeraltı’nda başlattığı tatlı serüveni, bugün 45 ilde 145’in üzerinde mağazası, üç bine yakın çalışanı ve on binlerce misafiriyle sürüyor. STP Gıda altında bayilik sistemiyle faaliyetlerini büyüten Özsüt’ün geleneksel tatları, ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da yoğun ilgi görüyor. Bu doğrultuda Türkiye dışında da yatırımlarına devam eden marka, Azerbaycan’da bulunan dört şubesiyle yurt dışındaki lezzet tutkunlarına da ulaşıyor. Özsüt’ün ürün gamı içerisinde pasta, sütlü ve şerbetli tatlılar, unlu mamuller, dondurma, kaymak, çikolata, kahve, Türk ve dünya mutfağından özel lezzetler yer alıyor.

Lezzetleriyle gönülleri fetheden Özsüt, İzmir’in kalbi Alsancak’ta sıra dışı bir tasarımı hayata geçirerek yeni konsepti Özsüt Select’i hayata geçiriyor. Sürpriz tatlarla dopdolu olan Özsüt Select’in menüsü dünyanın en tanınmış pasta şefleri danışmanlığında hazırlanıyor. Açık mutfak şeklinde tasarlanan konseptte Select misafirleri, mağazada alanında uzman şeflerle bir araya gelerek sohbet edebilecek ve üretim aşamalarını canlı olarak izleyebilecek. Özsüt Select’in doğuşunu, yeni konseptini ve lezzetlerini Özsüt Genel Müdürü Latif Aral ile konuştuk.

Özsüt Genel Müdürü Latif Aral

Bu yeni konsept fikri nasıl doğdu?

Bildiğiniz gibi Özsüt olarak 83 yıllık köklü bir markayız. Bugüne kadar aynı kalite, aynı güven ve aynı lezzetle gelmemizdeki en büyük etkenlerden biri, yenilikçi vizyonumuz oldu. Yeniliklere her zaman açık bir marka olduk. Bu sayede her geçen gün büyümeye devam ettik ve ediyoruz. Özsüt olarak sıra dışı bir tasarım ve farklı bir konseptle hizmet verme fikri bir süredir arzu ettiğimiz bir şeydi. Ancak doğru zamanda ve istediğimiz şekilde olması için önce gerekli araştırmaları yaptık. Pandemi Özsüt Select’in hayata geçişini biraz ertelemiş olsa da projemizden vazgeçmedik. Çünkü biz yaptığımız işe ve Özsüt marka imajını güveniyoruz. Misafirlerimizle farklı ve bambaşka bir deneyimle bir arada olmak istedik ve bu özel konsepti, Özsüt Select’i hayata geçirdik.

Toplamda dört ya da beş Özsüt Select açma hedefindeyiz. 2022 yılının sonunda tüm Özsüt Select şubelerinin açılmış olması hedeflerimiz arasında.

Neden başlangıç için İzmir seçildi, başka şehirlerde olacak mı?

Biliyorsunuz 83 yıl önce Özsüt’ün doğduğu şehir İzmir… Bizim memleketimiz. Bu sebeple bu özel konsepte de operasyonel olarak en rahat olduğumuz yerden başlamak istedik. İzmir’in kalbi diyebileceğimiz Alsancak’ı ilk Özsüt Select mağazası için seçtik. İlk etapta İzmir’de açılıyoruz ancak tabii ki gelecek hedeflerimiz arasında Özsüt Select’in başka illerde olması var. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer adet düşünüyoruz. Sonrasında Ankara’yı eklemeyi planlıyoruz. Toplamda dört ya da beş Özsüt Select açma hedefindeyiz. 2022 yılının sonunda tüm Özsüt Select şubelerinin açılmış olması hedeflerimiz arasında. İnanıyoruz ki, misafirlerimize sunacağımız bu yeni Özsüt deneyimi ile markamızın tüm değerlerini yenilikçi vizyonumuz ile yansıtacağız.

Nasıl bir konsept hedefleniyor?

Özsüt Select, pasta, çikolata, dondurma ve kruvasan üretimini mağazada gerçekleştireceğimiz açık mutfak konseptli bir mağaza. Misafirlerimiz mağazada alanında uzman şeflerle bir araya gelecek, şeflerle sohbet ederek üretim aşamalarını canlı olarak izleyebilecek. Bu anlamda ülkemizdeki pastacılık sektörü için de sıra dışı bir konsept. Bu sebeple çok heyecanlıyız. Müşterilerimiz lezzetli ve nitelikli ürünlerimizi nasıl geliştirdiğimizi deneyimleyebilecek. Burada canlı olarak müşterilerimizle göz teması ile üretim yapılacak. Misafirlerimizin oldukça dikkatini çekeceğine inanıyoruz. Çünkü şeflerimizle konuşarak karşılıklı etkileşim içerisinde olabilecekleri bir ortam olacak. Bu da hem bizim için hem de misafirlerimiz için yepyeni bir deneyim. Danışmanımız dünyanın sayılı şefleri arasında gösterilen Karim Bourgi de Özsüt Select’e özel menü üzerinde çalıştı. Özsüt Select aracılığı ile bundan sonra daha sık Türkiye’ye gelecek. Ar-Ge çalışmalarımızı bu mağazada gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca workshoplar gibi özel etkinliklerle de misafirlerimizle Select’lerde buluşmayı planlıyoruz.

Misafirlerimiz mağazada alanında uzman şeflerle bir araya gelecek, şeflerle sohbet ederek üretim aşamalarını canlı olarak izleyebilecek. Bu anlamda ülkemizdeki pastacılık sektörü için de sıra dışı bir konsept.

Mekanın tasarımı ve ambiyansı nasıl olacak?

Mekanın tasarımı klasik Özsüt şubelerinden farklı olacak. Zaten az önce de bahsettiğim gibi bu açık mutfak konseptli bir mağaza. Bu anlamda da Özsüt’lerden ayrışıyor. Aydınlatmasından masa sandalyesine, içeride yer alan hâkim renk tonundan logosuna kadar tamamen farklı bir tasarımla planlandı Select’ler. Bir mağazanın maliyeti 5 milyon TL’ye yaklaşan çok özel bir proje bu. Misafirlerimize yaşatmak istediğimiz bambaşka deneyim için ne gerekiyorsa en ince ayrıntısına kadar düşündük, planladık ve hayata geçirdik diyebiliriz.

Select’in mutfağında ne gibi yenilikler olacak, menüdeki lezzetler hakkında bilgi verir misiniz?

Select menüsü için dünyanın sayılı şefleri arasında gösterilen Lübnan asıllı Karim Bourgiile çalıştık. Bourgi danışmanlığında hazırlanan özel tariflerle oluşturulan menümüzde, Fransız pastacılık kültürünü yansıtan birbirinden lezzetli pastalar, çikolatalar, milföyler, macaronlar ile beraber fırından çıkar çıkmaz tadılabilecek kruvasan ve ekmek çeşitleri bulunuyor. Select’e özel menüde yer alan yenilikler arasında gelato dondurmaları da yer alıyor. Gelato dondurmaları için ise yine alanında  uzman gelato şefinden danışmanlık aldık. Ayrıca bunların dışında geniş kahvaltı alternatifleri, yumurta çeşitleri, atıştırmalık lezzetler, sandviçler ve salatalarımız da olacak.

Bourgi danışmanlığında hazırlanan özel tariflerle oluşturulan menümüzde, Fransız pastacılık kültürünü yansıtan birbirinden lezzetli pastalar, çikolatalar, milföyler, macaronlar ile beraber fırından çıkar çıkmaz tadılabilecek kruvasan ve ekmek çeşitleri bulunuyor.

Menü oluşturulurken nelere dikkat edildi?

Özsüt olarak bugüne kadar değişmeyen lezzetlerimizle misafirlerimizi ağırlamayı sürdürdük. Select’lerde biraz daha bunun dışına çıkmak, alışılmışın dışında tatlara yer vermek istedik. Menüyü oluştururken daha farklı ne yapabiliriz diye düşündük. Kruvasan, ekmek ve gelato dondurma gibi daha önce Özsüt’lerde olmayan yeni ürünlere yer verdik. Bu ürünlerin üretimini ise alanında uzman şeflerimize emanet ediyoruz. Her biri ayrı şefler tarafından ayrı ayrı üretilecek.

İnsanların müdavimi olacak tatlar neler olabilir?

Çikolatadan, kruvasana, ekmek çeşitlerimizden gelato dondurmalarımıza kadar her tat için ayrı ayrı ve özenle üretim yapacağımız için biz Select’teki tüm ürünlerimize güveniyor ve misafirlerimizin bu tatların müdavimi olacağını inanıyoruz.

Select şefleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

2019 yılından bu yana Özsüt’e danışmanlık desteği veren dünyaca ünlüLübnan asıllı şefimiz Karim Bourgi ile yine Özsüt Select için çalışıyoruz. Select menüsünde birçok lezzeti onun danışmanlığında oluşturduk. Yine daha önce de bahsettiğimiz gibi çikolata, gelato dondurma, ekmek, kruvasan gibi ürünlerin hepsi için alanında uzman ayrı ayrı şefler üretim yapacak ve bu deneyimli şeflerimizle misafirlerimizin bir araya gelecek olması bizi çok heyecanlandırıyor.

Select için belli bir hedef kitle gözetildi mi?

Fransız pastacılık ürünlerine ilgi duyan, farklı ve lezzetli tatlar arayışında olan herkes Select’lerde keşfetmeye değer tatlar bulacaktır. Ayrıca pastacılığın üretim aşamalarına ilgi duyan, şeflerle sohbet ederek birbirinden özel tariflerle ilgili ipuçları almak isteyenleri de Select’lere bekliyoruz.

Bundan sonrasında Select’in gelişimi nasıl olacak?

Select, içerisinde şeflerin de olduğu çok özel bir proje olduğu için çok fazla şubeleşmeden, şube sayısını sınırlı sayıda tutarak ilerleyeceğiz. Bizim için önemli olan misafirlerimize farklı ve başka yerde yaşayamayacağı bambaşka bir deneyim yaşatmak. Bu özelliği koruyarak birbirinden özel lezzetlerimizle misafirlerimize hizmet vereceğiz.

Instagram: @ozsutselect